Vrouw schrijft vacatureteksten voor aankomende vacature

Interesse wekken voor een vacature begint met een wervende en duidelijke tekst. Veel sollicitanten ervaren vacatureteksten als onduidelijk. Dus werk aan de winkel. Een lekkere tekst zorgt voor de juiste kandidaten die geschikt zijn voor de functie én passen bij de organisatie. Schrijven is een vak apart dus als het kan schakel dan de afdeling communicatie in om je hierbij te helpen en gebruik onze tips.

TIP 3 – Weg met saaie vacatureteksten

Ga je zelf aan de slag? Schrijven is schrappen! Dus kijk goed wat je écht wil vertellen en wat belangrijk is. Wat moet er dan wél in die vacaturetekst staan:

Functie

Het begint al met de functietitel. Kies voor een herkenbare titel, dat helpt kandidaten bij waar ze op zoeken. Graag kort en krachtig en laat de extra’s zoals ‘ervaren, bekwaam, enthousiast’ weg. Kandidaten zoeken hier niet op, dus zorgt het eerder voor ruis dan dat het iets toevoegt.

Elevator pitch

In de eerste omschrijving wil je vertellen wat jouw organisatie én de functie bijzonder maakt. Zie het als de elevator pitch voor jouw vacature. Vertel over die specifieke plussen van jouw organisatie of de uitdagingen binnen de functie.

Samenvatting functie

Hoe concreter, hoe beter. Wees specifiek over de inhoud van de functie en vergeet even alle subtaken die ook gedaan moeten worden. Je hoeft nu nog niet compleet te zijn. Dat komt later. Interesse wekken is nu het belangrijkst. Wil je toch volledig zijn, link dan naar een pdf met de volledige functieomschrijving. Voor de mensen die interesse hebben kunnen het hele plaatje bekijken. Een quote van iemand uit de organisatie over de functie helpt om een uniek beeld neer te zetten.

Wie zoek je?

Wij beginnen graag met de zogenaamde soft skills. Wat voor persoon zoek je, wie past in het team. Of zoals wij dat noemen: Wat is je DNA? Daarbij ben je natuurlijk duidelijk in je harde eisen als het gaat om opleiding of ervaring.

Organisatie

Creëer een beeld van jouw organisatie dat verder gaat dan alleen de grootte, vestigingsplaats en de typering van diensten of producten. Vertel bijvoorbeeld welke uitdagingen er liggen of wat de ambities zijn. Of beter nog, vul je tekst aan met beeld en geluid!

Wat is het aanbod

In een tijd waarin het voor veel functies moeilijk is om mensen te vinden is een duidelijk én goed aanbod belangrijk. Benoem de secundaire arbeidsvoorwaarden en beschrijf de cultuur van de organisatie. Hoe wordt omgegaan met hybride werken, wat zijn de mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkelingen? Zaken die meetellen of iemand wel óf niet reageert.

PS

Let op de lengte. Veel vacatureteksten zijn gewoon te lang. Maak liever een korte tekst op LinkedIn en verwijs naar meer informatie op de website. Zoals gezegd. Schrijven is schrappen. Dus, als je klaar bent met je tekst. Kijk wat eruit kan. Wat kun je weglaten. Speel ook in de opmaak met opsommingen, teksten, quotes en tussenkopjes. Het maakt het een stuk leesbaarder.

Hulp nodig bij het opstellen van een pakkende vacaturetekst en het invullen van je vacature? Klik hier om contact op te nemen en wie weet kunnen we je hierbij helpen!

Tip 2: Het profiel is meer dan een lijstje diplomas

Deel dit artikel op social media

Lees onze overige blogs