Vrouw belt na ODC-meting met een laptop op tafel

Wil je weten of je jouw talent wel ten volle benut zodat je de juiste keuzes kan maken in je werk? Of ben je benieuwd wat de drijfveren zijn van een kandidaat voor een nieuwe of tijdelijke functie? Bij Bureau Baken zetten wij hiervoor de ODC-meting in. Een online meting die snel in kaart brengt wat de onbewuste drijfveren, krachten en talenten van iemand zijn. Freekje Koning (HR manager a.i.) deed de meting zeven jaar geleden en recent opnieuw. Wat viel haar op?

Geen lange vragenlijsten met de ODC

Freekje Koning: ‘In 2014 heb ik voor het eerst de meting gedaan. Geen lange vragenlijsten en toch heelgericht. Ik vind de meting interessant omdat het écht over de drijfveren gaat en daarbij wordt gebruik gemaakt van de archetypes van Jung in de vorm van kleine tekeningetjes. Je kiest op basis van wat je aanspreekt. De meting laat zien wat je natuurlijke kracht is en wat je wel of minder goed ontwikkeld hebt. Ik was verbaasd hoe in zo’n korte tijd zaken duidelijk werden. Het hielp me toen om goede keuzes te maken voor mijn werk.’

 

Een mooie bevestiging van mijn ontwikkeling

‘Sinds november ben ik aan de slag als HR manager a.i. in de zorg. Tijdens het intake gesprek Bureau Baken werd ik gevraagd de ODC-meting te maken en zo deed ik opnieuw de meting. De uitslag was nagenoeg gelijk. Je natuurlijke kracht verandert niet. Maar ik heb me de afgelopen zes jaar vanzelfsprekend ontwikkeld en dat werd ook zichtbaar. Mijn natuurlijke kracht heb ik verder ontwikkeld en enkele competenties die voor mij een kwetsbare kracht zijn heb ik losgelaten. Dat is een mooie bevestiging.’

 

Je persoonlijke expertprofiel

‘Zelf heb ik de meting de afgelopen jaren ingezet bij ontwikkeltrajecten of leiderschapstrajecten. Ook voor loopbaanbegeleiding is het heel geschikt. Het wordt heel duidelijk of je aan de slag bent op basis van je natuurlijke kracht of dat je stretcht naar iets wat je niet helemaal bent, best wel kunt maar wat niet zo goed bij je past.

Het mooie van deze meting is dat je niet in een hokje wordt gezet. Het is niet stereotype maar gaat uit van je expertprofiel. Het laat zien of je leeft vanuit je persoonlijke drijfveren. Werk je veel vanuit je kwetsbare kracht en moet je daardoor veel stretchen dan kan dit consequenties hebben voor je energieniveau en klachten veroorzaken. Met behulp van de ODC-meting wordt je je hier bewust van en kun je bijsturen.’

 

Dat zouden meer mensen moeten doen

‘Je kunt de ODC-meting bij tal van trajecten inzetten en ik was het nog niet tegengekomen bij werving en selectie voor een interim opdracht. Het doen van deze meting is best kwetsbaar. Even was ik daar verrast over maar ik heb alle vertrouwen in Bureau Baken. Zelf werk ik in de zorg als interim professionals. Je bent een dure kracht voor een organisatie. Voor het invullen van een opdracht gelden korte selectieprocedures. De ODC-meting biedt dan uitkomst om heel snel meer te weten te komen en dat zou zouden best meer opdrachtgevers kunnen doen. ’

 

Zelf een ODC-meting doen

Bij Bureau Baken beschouwen we de ODC-meting als een belangrijke tool binnen ons werving en selectie proces. Zelf ook een ODC meting laten afnemen? Klik hier om contact op te nemen met onze adviseurs!

Deel dit artikel op social media

Lees onze overige blogs